On me dit que la capitale de la porcelaine c’est Jingdezhen 景德镇市 et non Limoges !

https://fr.wikipedia.org/wiki/Jingdezhen

« 

Jingdezhen a été, et reste sans doute encore, la capitale mondiale de la porcelaine. Déjà, sous la dynastie Tang, on disait de Jingdezhen, dans le district de Fuliang, que la ville abritait « des fours reliant un village à un autre, des fours allumés partout ».

Sous la dynastie mongole des Yuan, les premières porcelaine « bleu et blanc », trouvées dans des tombes datant de 1319 à 1336, venaient pour la plupart de Jingdezhen2.

Sous les Ming, à travers des siècles d’expérience, les fours jingdezhen avaient atteint la perfection dans la translucidité et l’éclat de leur porcelaine, et, grâce à leurs liens avec la Cour, la région autour de Jingdezhen devint le centre de l’industrie de la porcelaine en Chine. L’administration impériale de la porcelaine s’installa à Jingdezhen en 1393 ou 1402.
En 1540, plus de 10 000 personnes travaillaient à la production de la céramique à Jingdezhen3.

Sous la dynastie mandchoue des Qing enfin, selon le Père d’Entrecolles, la ville comptait, au début du XVIIIe siècle, 18 000 familles de potiers, pour une population totale de 1 000 000 habitants, c’est-à-dire trois fois plus qu’aujourd’hui« 

« On » devrait être bienveillant avec un vieux Limousin Arédien ! Déjà que les Britishs et les Ricains disent « china » pour « porcelaine » !

https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_ceramics

au lieu de dire « limoges ». Ouf, il reste nos bovins et les longues longues voitures.

Et quand on lit ça, on est encore plus désespéré !

« But what’s the difference in china and porcelain? As it turns out, they’re the same thing, according to Noritake: « Many people are confused as to the difference between ‘china’ and ‘porcelain.’ The two terms describe the same product. The term ‘china’ comes from its country of origin, and the word ‘porcelain’ comes from the Latin word ‘porcella,’ meaning seashell. It implies a product which is smooth, white, and lustrous. »1



The first porcelain used for vessels was made of kaolin clay combined with granite in China—hence the familiar name—many centuries ago. It wasn’t until the early 1700s that hard-paste porcelain akin to modern wares was made in Germany by combining clay with feldspar. Around 1770 kaolin clay was found in Cornwall, England, and the British began making porcelain as well. No matter where it is (or was) made, porcelain wares are all fired at a high temperature.

Kaolin clay is a soft white clay that’s primarily composed of a mineral called kaolinite. It is found naturally in soils around the world and is used for making ceramics, paper, paints, and more. 

Then you have bone china, which has an added ingredient and different firing temperature. The English made ceramics lighter in weight, more translucent, and stronger by adding ground bone ash from farm animals to wet kaolin clay in the late 1700s, according to Antiques 101 by Frank Farmer Loomis IV. They were also able to fire the pieces at a lower temperature by adding that bone ash to their clay composition. Spode, the entity that first made this type of soft china, was one of the factories operating in England back then. Other factories making bone china by the mid-1800s were Coalport, Wedgwood, Worcester, and along with many others. Bone china is usually not as white as porcelain.  » Rien sur Limoges !

https://www.thespruce.com/difference-between-china-porcelain-and-dinnerware-4156820

https://en.wikipedia.org/wiki/Porcelain

 » France

Experiments at Rouen produced the earliest soft-paste in France, but the first important French soft-paste porcelain was made at the Saint-Cloud factory before 1702. Soft-paste factories were established with the Chantilly manufactory in 1730 and at Mennecy in 1750. The Vincennes porcelain factory was established in 1740, moving to larger premises at Sèvres[38] in 1756. Vincennes soft-paste was whiter and freer of imperfections than any of its French rivals, which put Vincennes/Sèvres porcelain in the leading position in France and throughout the whole of Europe in the second half of the 18th century « 

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